maanantai 25. huhtikuuta 2011

A7 Julku-runon rakenteen erittelyä

Julku on Lauri Viidan kirjoittama elegia runo vuonna 1947 ilmestyneestä Betonimylläri-kokoelmasta. Runo koostuu 24:stä säkeestä ja kolmesta säkeistöstä, jotka kertovat puhujan raskaasta elämästä.
         Jokainen säe koostuu riimistä, jotka muodostavat säepareja vierekkäisten säkeiden kanssa. Alkusointuja käytetään lähinnä aloituksessa tai lopetuksessa korostamassa puhujan erilaisia kokemuksia painokkailla sanoilla, esim. ”Roistojen ruokana tuhkaksi palaa/hiilenä hormista henkeni valaa.” 
         Runon typografia on tasainen jokaisessa säkeessä. Tästä päätellen runomitta on mitallinen. Kovien konsonanttien kanssa se luo jämäkkyyttä runoon. Tätä myös tukee samanlaisena pysyvä rytmi. Säkeen alussa se on iskevää, joka vähitellen hiipuu viimeiseen sanaan päästäessä. Alkusoinnun ja metonymian yhteydessä jämäkkyys säilyy hieman pidempään tai lyhyempään, kuten esim. ”kytketty, kätketty julkujen kastiin” -säkeessä. 
          Säkeet jakautuvat säkeistöiksi puhujan elämän eri vaiheiden mukaan, joissa korostuu siedettävän tilanteen paheneminen. Eri säkeistöissä ei tapahdu mitään merkittäviä muutoksia rakenteellisesti vaan säkeiden pituudet, loppusointujen määrä ja alkusointujen käyttö pysyvät samanlaisina. Ainoana poikkeuksena on puhuja, joka toisessa säkeistössä kuuluu johonkin ryhmään, kun taas aloituksessa ja lopetuksessa runon äänenä toimii minä-puhuja. Hänen elämänkertomus huipentuu viimeisen neljän säkeen aikana ironiaan, jota on kuvattu pitkillä loppusoinnuilla ja useammalla alkusoinnulla.

3 kommenttia:

  1. Varsin hyvin oot keränny asiaa ja perustellu mielipitees!

    VastaaPoista
  2. Käyt hyvin läpi oikeastaan kaikki runon rakenteen erittelyyn kuuluvat näkökulmat. Jonkin verran ilmaisutapoihin kaipaa vielä täsmentämistä: ei ole suoranaisesti elegia ja "jokainen säe koostuu riimistä" ei ole oikein täsmällisesti sanottu.

    Joitakin havaintoja saisit perustella enemmän joko sitaatilla tai runoa referoimalla. Tällainen kohta on esim. lopun maininta ironiasta. Muutoin vastauksesi onkin oikein toimiva: siinä on monipuolisesti havaintoja rakenteista, samalla osoitat runon ymmärtämistä ja käsitteitäkin käytät jo hyvin. Elämänvaiheet voisit purkaa vähän vielä tarkemmin.

    Kirjoittamisen ote on raportoiva, ja vastauksen rakenne on napakka. Myös otsikko on odotetusti tekninen ja napakka.

    VastaaPoista
  3. Oot perustellu mielipitees ja tuonu asian hyvi esille. Ja plussaa käytetyistä termeistä!

    VastaaPoista